Свят

За пръв път в историята на САЩ: Републиканците свалиха от лидерски пост в Конгреса свой съпартиец

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

За първи път в историята на Съединените щати председател на Камарата на представителите беше отстранен. Кевин Маккарти вече не заема ключовия пост, след като негови колеги републиканци поискаха да бъде свален. До отстраняването му обаче се стигна с гласовете на опонентите от Демократическата партия. С това Маккарти става първият човек, отстранен чрез подобна процедура.

И въпреки че предложението дойде от Републиканската партия, едва 8 от нейните членове подкрепиха свалянето на Маккарти. Заедно с гласовете на 210 от демократите обаче изходът от вота се оказа решаващ.

А инициаторът – Мат Гейц, отново обвини Маккарти, че блокирал работата на Конгреса.

 

Бяхме във ваканция 6 седмици, докато бюджетът висеше на косъм. И – понеже принудих няколко души да гласуват – смятате, че аз парализирам Камарата на представителите? Мисля, че тя е блокирана през последните няколко десетилетия, защото отказвахме да приемем бюджет и управлявахме чрез резолюции и рамкови законопроекти.

Мат Гейц, конгресмен от Републиканската партия от Флорида

До свалянето на Маккарти се стигна след обвинения, че през уикенда разчитал на подкрепа от опоненти от Демократическата партия за приемането на законопроект, с който САЩ избегнаха фалит.

Самият той заяви, че няма планове да се бори отново за лидерския пост. Не е ясно и дали изобщо ще остане в Конгреса. Според него мотивите за отстраняването му са „лични“.

 

В събота поех риск за американското общество. Независимо какво казват, никой не знаеше как ще мине вотът. Демократите не искаха този законопроект... Но всичко беше за американския народ.

Кевин Маккарти, отстранен председател на Камарата на представителите

За временен председател на мястото на Маккарти беше назначен Патрик Макхенри. Очаква се следващата седмица да стане ясно и кой ще застане за постоянно начело на долната камара на Конгреса.

Американският президент Джо Байдън настоя гласуването да се проведе възможно най-скоро. А кандидатът на републиканците за държавен глава – Доналд Тръмп, настоя, че вместо да се карат помежду си, трябва заедно да се изправят срещу демократите.