Свят

Администрацията на САЩ спира работа, остана без пари

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Правителството на Съединените щати е на ръба на ново спиране на работата, тъй като Конгресът е на път да пропусне крайния срок за финансиране на федералните агенции. Това е четвъртото спиране на работата през последното десетилетие и то може да засегне в значителна степен всичко - от пътуването със самолет до разрешителните за брак.

Повечето държавни служители ще бъдат освободени от работа без заплащане, а важни социални програми ще бъдат спрени. Това е следствие от бунта на твърдата десница в Камарата на представителите. Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, докато демократите са с мнозинство в Сената. Това означава, че всички законопроекти, трябва да бъдат подкрепени и от двете партии, за да стигнат до бюрото на президента Джо Байдън. Републиканците настояват за значителни съкращения на разходите, включително за прекратяване на финансирането на войната в Украйна. Техните искания бяха подкрепени от 45-ия президент Доналд Тръмп.

 

Републиканците ще трябва да втвърдят тона. Когато видите какво направиха демократите, за да опорочат изборите, ще разберете колко беше позорно. Така че не знам. Изглежда, че приемането на този бюджет може би няма да се получи.

Доналд Тръмп, 45-и президент на САЩ

Прекъсването на работата се случва, когато Конгресът не е в състояние да приеме около 30% от федералния бюджет, които трябва да одобри преди началото на всяка финансова година на 1 октомври. Бюджетните спорове, които предизвикват такъв вид проблеми, не се случват никъде другаде по света и са смятани за пример за нарастващата дисфункция на Вашингтон и партийните разделения. Последното спиране на работата на правителството по време на управлението на Доналд Тръмп през 2019 г. продължи рекордните 34 дни.