Свят

Безпрецедентно за Конгреса на САЩ: Републиканци искат отстраняването на своя Кевин Маккарти

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Американският Конгрес може да остане без председател на долната камара на фона на призивите за неговото отстраняване.

Републиканецът Мат Гейц внесе предложение за свалянето на съпартиеца му Кевин Маккарти от поста по процедура, която е използвана за първи път в началото на миналия век. И досега никой не е бил отстраняван чрез нея.

Предложението трябва да бъде гласувано до два дни, но все още не е ясно дали ще бъде одобрено. Според Гейц има "много хора в Конгреса", подходящи за поста на Маккарти.

Знаете ли какво мисля, че хвърля тази институция в хаос? Запътили сме се към това доларът да спре да бъде световната резервна валута... Истинският хаос е, когато американският народ трябва да премине през строгите икономии, които предстоят, ако останем с 2 трлн. долара годишен дефицит. Не знаете какво е хаос.

Мат Гейц, конгресмен от Републиканската партия от Флорида

Членове на Републиканската партия настояха Маккарти да бъде отстранен, след като договори с демократите законопроект, който помогна на САЩ да избегнат фалит.

По-рано самият той коментира, че не се страхува от евентуален вот срещу него.

Искам да бъда консерватор, който показва как се управлява. Това е важно за страната. Мисля, че е важно и за партията. Най-важното е да свършим работата. За съжаление, ако седим и чакаме Сената, нищо няма да се случи. Там има демократи, които не искат да правят нищо.

Кевин Маккарти, председател на Камарата на представителите на САЩ

След изборите в САЩ миналата година кандидатурата на Маккарти за председател на Камарата на представителите беше гласувана цели 15 пъти, докато събра необходимата подкрепа. Така за първи път от повече от век лидер на долната камара не беше избран в същия ден, в който беше свикан американският Конгрес.