Свят

Тръмп обжалва решението на съда в Ню Йорк по делото за измама

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Доналд Тръмп обжалва решението на нюйоркски съдия, според което той и семейният му бизнес с цел измама са надценили стойността на няколко имота и нетното си състояние с 2.2 милиарда долара.

Обжалването пред апелативен съд в Манхатън бе направено броени дни след началото на гражданското дело, заведено срещу него от главната прокурорка на Ню Йорк Летиша Джеймс.

Джеймс обвинява Тръмп, три от пълнолетните му деца и компанията "Тръмп организейшън", че в продължение на десетилетие са лъгали за стойността на активитe. По думите ѝ това е "потресаваща измама", с която те са целели да получат по-добри условия по банкови заеми и застраховки.

Обвиняемият отново избухна срещу прокурори и съдии.

"Това е намеса в изборите. Сътвориха фалшив казус. Те са измамници. И съдията вече знае какво ще направи. Той е съдия демократ. Няма голям избор, той е контролиран от демократите. Познавам този град по-добре, отколкото всеки друг. Какво се случва? Това е срамно. Цялата ни система е корумпирана. Атланта е корумпирана", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021 г.).

Според определението на съдия Енгорън от щатския съд в Манхатън, има „убедителни доказателства“, че Тръмп е завишил състоянието си, раздул е цената на имоти като имението си „Мар а Лаго“ във Флодира, апартамента си в „Тръмп Тауър“ в Манхатън, голф игрища.

Прокурор Летиша Джеймс иска обезщетение в размер на поне 250 милиона долара. Тя иска също така Тръмп и синовете му Доналд-младши и Ерик да бъдат лишени от правото да управляват бизнес в Ню Йорк, както и петгодишна забрана за търговия с недвижими имоти за Тръмп и компанията му.