Биз(д)нес

Дейвид Тък: България е в световния топ 3 по IT специалисти на глава от населението

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Идва ли краят на вълната от съкращения и притесняват ли се мениджърите от изкуствения интелект. В "Биз(Д)нес" гостува главният изпълнителен директор на Kin+Carta (Кин Ен Карта) за Европа – Дейвид Тък.

Ето и разговорът с него:

- "Страх от технологиите". Какво може да представлява този термин и страдат ли от него мениджърите?

– Миналия месец направихме проучване с над 800 бизнес лидери по цял свят. И един от трите най-притеснителни фактора за тези лидери е изкуственият интелект. Причината за това е, че лидерите осъзнават липсата на достатъчно умения от страна на служителите си в самата организация, както и фактът, че скоростта, с която всичко свързано с изкуствения интелект се развива, е толкова голяма, че създава притеснения сред бизнес лидерите дали могат да бъдат в крак с времето. А 94 процента от участниците в проучването казват, че имат така наречения страх от технологиите.

- Друга причина за този феномен е въпросът за киберсигурността. Бихте ли споделили повече информация по тази тема?

– Точно така. Данните, изкуственият интелект и обслужването на клиенти - това са основните притеснения на мениджърите в бизнеса. А в днешно време информационната сигурност и дори финансовото здраве на компаниите зависи от киберсигурността.

- Тъй като имам представител на висшия мениджмънт пред мен в момента, говорейки си за страха от технологиите сред бизнес лидерите, имате ли такъв страх в Kin+Carta?

– Ние нямаме, защото се намираме на перфектното място в перфектното време. Място, на което можем да помагаме на големите ни клиенти от сектора на търговията, здравеопазването и земеделието. Нашата работа е ние да помагаме на нашите клиенти да се справят с технологичните предизвикателства. А това означава да сме в крак с всички нови технологии. Например в момента стартират над 1000 проекта с изкуствен интелект, как може един бизнес лидер без помощ да следи за всички промени в тази сфера?

Ние имаме експертиза в тези области и помагаме на нашите клиенти да се справят с техните технологични предизвикателства. И го правим с едни от най-големите компании в света, като "Гугъл" и "Майкрософт", а те от своя страна ни дават достъп до разработките си с изкуствен интелект още на ранна фаза. Така можем да сме в крак с бързите промени в тази индустрия и да бъдем от полза на различните бизнес лидери и клиенти, които търсят нашите услуги, за да се справят успешно с технологичните предизвикателства.

- Говорейки за всички тези предизвикателства, да обсъдим и едни други притеснения - свързани със заетите в IT сектора. Предходните месеци се случиха мащабни съкращения в този отрасъл, продължава ли тази вълна на съкращения и днес?

– Добрите новини са, че се забелязва забавяне на този тренд. Видяхме най-мащабните съкращения през януари тази година, и оттогава, месец след месец, броят на съкращенията в IT сектора намалява. Миналия месец видяхме само 10 000 съкращения. Що се отнася до България и региона, добрата новина е, че тук не се забелязва такова освобождаване на персонал. Да, има намаление в броя на новооткритите работни места в IT сферата, но България си остава една от трите водещи страни в света от гледна точка на IT специалисти на глава от населението. Затова и нашата компания се фокусира върху България. Талантът е тук и сме решени да го развиваме.

- С какви точно дейности се занимава българският отдел на компанията?

– Последния път когато гостувах, говорих за страхотната новина, свързана с придобиването на компанията Melon, която стана част от Kin+Carta. Това ни даде нови 350 служители в Югоизточна Европа. Тук има наистина добра експертиза за софтуерно инженерство. Ние продължихме да работим с тези екипи в сферата на софтуерното инженерство във всички направления - от мобилни приложения до облачните услуги и особено много с обработката на данни и изкуствения интелект. Имаме над 100 души в Югоизточна Европа, които работят с клиенти от Великобритания. Имаме добри специалисти от България, които работят с клиенти дори и в сферата на финансите, правните въпроси, продажбите, информационната сигурност, а също и за нуждите на нашата собствена компания.

- Технологиите ли променят хората или хората променят технологиите? 

– На първо място, създаването на който и да е дигитален продукт изисква много добра динамика вътре в самия екип. Това е още по-важно, когато имаме екипи, създаващи технологии и софтуерни платформи за най-големите компании по света.

Вярваме, че технологиите могат да бъдат сила, утвърждаваща доброто. Преди три години в разгара на пандемията използвахме новите технологии, за да изградим софтуера, който да помогне на Великобритания да ограничи разпространението на заразата. Малко след това с помощта на машинното обучение и изкуствен интелект успяхме да помогнем в борбата срещу рака. Всъщност обработката на данни, изкуственият интелект и машинното обучение се доказаха като инструменти, с които могат да бъдат спасявани човешки животи. А и основният принцип в нашата компания е да работим така, че да създаваме свят, който е едно по-добро място за всички. Радвам се, че можем за прилагаме този принцип и когато работим с нашите клиенти.

- Нови придобивания в близко бъдеще предвиждате ли?

– Да. Наскоро - през май месец - придобихме една компания. Тя е базирана в Шотландия и Полша, и се занимава - както се досещате - с бази данни и изкуствен интелект. След това придобиване европейските ни екипи, работещи с и върху изкуствен интелект, станаха над 110 души.

Продължаваме да развиваме и филиала ни в Скопие. Като цяло бизнесът ни е правил доста придобивания на компании през годините. Сега сме фокусирани върху успешното интегриране на Melon в нашата компания, но със сигурност следим за други технологични компании, които могат да привлекат нашия интерес. И бих се радвал в близко бъдеще да поговорим за нова придобита компания, която става част от Kin+Carta.

- При толкова разнообразни компании от различни страни, има ли културни разлики у служителите, които трябва да бъдат превъзмогнати?

- Като глобална компания, която е разгърната в над 10 страни по света, да приемаме с отворени обятия разнообразието е от ключово значение. Както и да направим така, че всеки да се чувства приет в компанията. Да, разбира се, това са хора от различни страни, те имат своите културни различия и особености. Затова наистина отделяме доста време за интегрирането на нови компании в нашия бизнес - за да сме сигурни, че ще има сплотеност и това ще създаде добри екипи за нуждите на нашите клиенти. А и това създава едно богато разнообразие. Всъщност много хора от Великобритания и САЩ, които идват на посещение при екипите ни във вашия регион, се срещат със страхотни впечатления от изживяването, контактите и като цяло с българската култура. Културните различия винаги присъстват, но ние правим така, че всеки да разбере, че е част от едни глобален бизнес.

Как гледа вашата компания на хибридния модел на работа? Видяхме много компании от IT сектора, които сякаш промениха позицията си. И във връзка с това - планирате ли у нас разкриване на офиси и в други градове, освен столицата?

– Хибридният модел на работа беше истинска промяна, която се случи още преди 3 години и половина покрай пандемията. Ние в същото време откриваме, че е изключително важно екипите да прекарват време заедно, за да изграждат взаимоотношения и корпоративна култура. Това е важно за компания като Kin+Carta.

Дали бихме се върнали към 5 дни в седмицата в офиса, както беше преди Ковид - не мисля. Смятам, че е важно да даваме и известна свобода на хората, за да могат да извършват най-добре своите задължения. Въпреки това офис изживяването си остава изключително важно не само за служителите, а и за нашите клиенти. Те често идват в офисите ни и прекарват време с екипите ни, дори заедно изграждат софтуерни продукти. Това се случва и тук, в София, където гостите могат да се запознаят и насладят на града и да изградят връзки със служителите ни, които остават за дълго след като се върнат обратно.

Хибридният модел на работа е настоящето и бъдещето, и е особено важно, ако една компания има екипи в различни страни по света. Що се отнася до втория въпрос, за разрастване на офисите ни в други локации из България, вече имаме екипи в София и Велико Търново, имаме екипи в Скопие и Прищина. Ние продължаваме да следим за локации, към които можем да се разраснем. Бих се радвал, когато гостувам отново, да разкажа за новите ни офиси в различни градове - както в България, така и от региона на Югоизточна Европа.