Общество

Цвета Маркова: Апелирам отпадането на идеята за сливане на спецслужбите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Адмирирам отпадането на това сливане, защото провиждах в него един много голям риск. От години се противопоставят цивилното и военното разузнаване, в което няма нищо лошо, ако, в зависимост от спецификите, бъдат коректив една на другата.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime адвокат Цвета Маркова - бивш директор на Комисията по сигурност на информацията.

С указите на президента за назначаването на шефовете на службите се преразпределя отговорността. Всички служби са задължени да предоставят еднаква по обем и съдържание информация на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Изключително важна при назначаването на шефовете на служите е и преценката на президента, като един от потребителите на тази информация.

Хората в службите не би трябвало да са пряко зависими от политиците, които ги избират, смята Маркова.

„Въпрос на технология кой, кога и как определя целите на службите, как ги възлага и как контролира изпълнението“, коментира тя.

„Ако някой не се е възползвал в достатъчна степен да възлага задачи на службите, за това не е виновна, нито службата, нито президента“, допълни адвокатът.

Тя посочи, че службите дължат отговор защо са се задействали по отношение на архимандрит Васиан, едва след като информацията за шпионската му дейност е станала публична отстрана на службите на Република Северна Македония.

Според Рангелова България няма проблем със своето представяне в рамките на НАТО.

Целия разговор вижте във видеото.