Политика

Въпреки "непълната подкрепа" от ГЕРБ: ПП-ДБ внесе предложенията си за реформа в службите

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

ПП-ДБ внасят в Народното събрание законодателните си предложения за реформа в службите за сигурност. Това съобщи на брифинг в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков. По думите му ще има два механизма за назначаване и освобождаване на шефовете на службите. Идеята е ръководството на ДАНС, ДАТО и разузнаването да идва от правителството и изборът да става от парламента, а не както сега – с указ на президента.

Във военното разузнаване ще има по-специален режим, обясни Петков. Ако началникът е военен, то той ще се назначава от президента, а ако е цивилен - чрез избор от НС, обясни още той.

"ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите“, добави Петков и изрази надежда, че проектите ще бъдат подкрепени от най-голямата парламентарна група.

Петков обясни, че се надява и Бойко Борисов да не вижда по различен начин приоритета на България да влезе в Шенген.

 

Също се надявам да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим темата за Шенген. Не можем да чакаме повече и се надяваме да ги убедим, че приоритета сигурност, приоритета Шенген и приоритета реформи в службите за сигурност вървят ръка за ръка.

Кирил Петков

Според Атанас Атанасов трябва да се спазва политически неутралитет, що се отнася до назначения на ръководствата на службите. 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че между двете политически сили има разлики в мненията относно готвените реформи. "Водим диалог, но се разминаваме относно целите и задачите", каза той. 

По думите на Борисов ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите, а нищо в действията им в последно време не прави впечатление, че има необходимост да бъдат сменени незабавно.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че е против депутат от една партия да става шеф на специална служба.

"Ако ДАНС с шеф - депутат от ПП тръгне да разследва която и да е партия, който и да е друг депутат или каквото и да било, веднага ще се каже - политическа поръчка. То не е и в тяхна полза. Когато имаме служби, които не ме слушат мен, не слушат Кирил Петков, не слушат дори Радев, това е най-доброто антикорупционно действие. Моят съвет към тях е, докато не се договори всичко, да не ни провокират с внасяне на законите. Ако ги внесат, ние няма да ги подкрепим. Която друга партия иска - да ги подкрепи", каза Борисов в Пловдив.