Политика

Иван Костов: Службите ни са в безтегловност – загубили са смисъла да служат на държавата

От Euronews България Euronews България
Ivan Kostov Bgnes Снимка: БГНЕС

Службите за сигурност работят много слабо. Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана като част от приоритетите и задачите на годишната им работа основната заплаха за сигурността на страната - а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България. Никъде го няма това. Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото?

Това попита бившият премиер Иван Костов в интервю за БНР. Той заключи, че България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия от страна на Русия.

Костов отбеляза, че службите в момента се намират в много незавидно положение. Защото от една страна нямат подкрепата на управляващото мнозинство и правителството, което отговаря за националната сигурност и оперативната им дейност. От друга страна - опората им в лицето на президента Румен Радев в момента няма правомощия да взема решение за тяхното управление и дейност.

Той придоби временно, по косвен път тази функция - през служебното правителство. Сега изглежда не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в конфликт службите с управляващите“, обясни Костов и заключи, че поради всичко това в момента службите се намират в безтегловност и са изгубили смисъла да служат на държавата.

"Не разбирам изказванията, че не трябва да се пипат службите, защото наблизо има война. Службите са разбишкани, но не трябва да се оправят, защото има голяма опасност, която те дори не вземат предвид и не си я възлагат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия? С абсолютно нищо", възмути се Иван Костов.

По повод експулсираните по подозрения в шпионаж свещеници от Руската църква той напомни, че първо Северна Македония ги е изгонила по същите съображения.

Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им“.