Политика

Йотова сигурна, че Радев няма да позволи да му отнемат спецслужбите

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер
Iliyana Yotova BGNES Снимка: БГНЕС

„Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка върху тях и за първи път в най-новата ни история да има политически отпечатък върху българските служби за сигурност.“

Такава теза изказа пред журналисти във Велико Търнова вицепрезидентът Илияна Йотова, коментирайки действията на правителството в посока реформиране на спецслужбите. „Сигурна съм, че президентът Радев няма да допусне това“, подчерта вицепрезидентът.

В началото на седмицата ген. Атанас Атанасов обяви, че се оттегля като председател на комисията за контрол над службите в знак на несъгласие с оттеглената подкрепа от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обединяването на цивилното и военното разузнаване. Само ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски поискаха той да ревизира позицията си и да се върне на поста. Междувременно на поста председател на комисията бе избран Бойко Рашков.

„За господин Атанасов с две ръце веднага за каквото пожелае. Имам му пълно доверие. Да се върне на комисията, да подготвим законите, да ги представим. Това не е нещо от днес за утре. Нагледахме се за 2-3 години как се сменят служби, как се назначават генерали“, коментира Борисов, добавяйки, че с Атанасов са в „прекрасни отношения“. Според Пеевски пък промени и сливания на службите не трябва да има преди войната на Русия срещу Украйна да е приключила.

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства днес на крепостта „Царевец“, където се състоя церемония по издигането на националното знаме на България. Йотова се включи и в празничното шествие до паметника „Майка България“.

„За мен този празник е укрепване и развитие на българската държавност, която, за съжаление, се прави опити да бъде ерозирана“, каза вицепрезидентът.

По отношение на руските духовници, които бяха експулсирани от България заради шпионаж, Йотова каза, че ако службите за сигурност имат достатъчно сигнали и доказателства, те са в правото си да го направят.

Относно КПКОНПИ, Йотова заяви, че предпочита да изчака с оценката.