Политика

Борисов и Пеевски поискаха Атанасов да се върне начело на комисията за спецслужбите

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Само ден, след като шефът на парламентарната комисия за спецслужбите Атанас Атанасов от ПП-ДБ хвърли оставка, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски поискаха той да ревизира позицията си и да се върне на поста.

„За господин Атанасов с две ръце веднага за каквото пожелае. Имам му пълно доверие. Да се върне на комисията, да подготвим законите, да ги представим. Това не е нещо от днес за утре. Нагледахме се за 2-3 години как се сменят служби, как се назначават генерали“, коментира пред репортери Борисов, като уточни, че с Атанасов са в "прекрасни отношения".

"Аз не съм казал, че съм против това да се случва, но да е в момент, в който може и обстановката е спокойна. Второ, за да избягате от всеки личен въпрос, ако г-н Атанасов каже днес, че е готов да оглави, която и да е служба, с две ръце го подкрепяме в парламента. И трето, ние нямаме още готово законодателство, което да покаже каква ни е визията за тези служби“, аргументира се Борисов.

Атанасов хвърли оставка заради думите на лидера на ГЕРБ отпреди няколко дни, че е против сливането на цивилното с военното разузнаване.

А днес след решение на ПП-ДБ мястото на Атанасов зае депутатът от обединението и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

Според Бойко Борисов можело да се започне с модернизирането на службите, а важни били и отношенията с партньорите.

"Държа много на ген. Атанасов. Той знае аргументите ми, лично съм му ги казал. В тях няма нищо, което противоречи на говореното. Просто сега, по време на война, когато текат маса, надявам се, без да знам, операции по службите заедно с нашите партньори, едно преструктуриране, сливане, под половин година не минава", допълни той.

Прибързано действие


Евентуалното сливане на службите за разузнаване трябва да се осмисли, стана ясно от думите на депутата Делян Пеевски от ДПС е парламентарните кулоари. „Според мен г-н Атанасов предприе прибързано действие“, добави той.

"Ние принципно бяхме казали" да" на неговото предложение. Нека гледаме нещата, има време за това", добави Пеевски. Според него Атанасов трябва да остане начело на комисията.
"Има война, не е времето за тези промени. Трябва да се изчака да се успокои обстановката. Сега едни структурни разбутвания на службите могат да объркат много. Те работят. Може би може да се надгради, но нека се помисли технически. Промени и сливания - след като войната приключи", допълни Пеевски.