Политика

В знак на протест: Ген. Атанасов се оттегли като шеф на комисията за спецслужбите (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Atanas Atanasov BGNES

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов е подал заявление, че се оттегля като председател на парламентарната комисия, която се занимава с надзора над специалните служби и употребата на специалните разузнавателни средства (СРС), съобщиха от Народното събрание.

Атанасов е внесъл заявлението си за оставка до председателя на парламента Росен Желязков.

Според неофициална информация повод за оставката му е изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви преди два дни, че е против обединяването на военното и цивилното разузнаване.

За сливането пък настоява Атанасов от дълго време. Като основен аргумент за реформирането на службите сега колегите му от ПП-ДБ посочват излизането им от „сферата на руско влияние“. Ако промените на обединението бъдат прокарани, то така ще се отвори път за смяната на ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ и на Служба „Военна информация“, които бяха назначени от служебната власт. А пък начело на обединената служба би могъл да застане само един човек, който ще бъде посочен от мнозинството.

Атанас Атанасов нямаше заместници в парламентарната комисия и затова засега тя остава без ръководство. 

Пеевски: "Няма да разклати управлението"

Оттеглянето на ген. Атанас Атанасов от комисията за контрол над спецслужбите няма да повлияе на управляващото мнозинство. Това е негово лично решение, не е обсъждано с ДПС. Така депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира в парламентарните кулоари оставката на Атанасов.

От думите на Пеевски стана ясно още, че ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят обединяването на военното и цивилното разузнаване.

Вече се разбра, че от ГЕРБ няма да има подкрепа за сливането на службите, няма да има подкрепа и от нас. Смятам, че това няма да разклати управлението“, смята Пеевски.