Ела в...

"Ела в..." Албания

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Величествени върхове, девствени плажове, впечатляващи водопади, блестящи реки, живописни селца и древни градове, страната на орлите е привлекателна дестинация за туристи от цял свят. Към опознаването на кътчетата на Албания се присъединява и нашето предаване. Елате с мен!

На 60 километра от разположения на десния бряг на река Осъм град-музей Берат, наричан още градът на хилядата прозорeцa, се намира живописният каньон Осуми.

Все още малко познат, поради липсата на голяма публичност, този каньон е една от перлите на албанската природа. Стръмни отвесни склонове, невероятни клисури, величествени скали, химерни скални образувания и много красиви водопади. Пъзел с парчета от синьото небе, което докосва скалите с буйна растителност, през които гърмят водопади. И цялата тази красота, отразена в криволичещата река. Комбинация от цветове и форми, които радват окото на всеки, дръзнал да премине.

Рафтингът в Осуми е не само една от най-добрите и препоръчвани обиколки в Албания, но и невероятен паметник на природата. За всички любители на открито, пристрастени към дивия терен и екстремните преживявания, това е точното място.

 

Преди 20 години в Албания туризмът не беше развит. Нямаше почти никакви туристи в страната. Ние първи започнахме да правим рафтинг в Албания. В началото сме имали само по един турист, а други двама сме вземали без пари, само за да ни промотират, да напишат нещо за нас, да публикуват снимка. Днес, 20 години по-късно упорита работа и натрупан опит, рафтингът в каньона Осуми е сред най-популярните спортове и туристически атракции в Албания, привличащи туристи от цял свят.

Алма Спатара мениджър, Албания рафтинг груп

Осумското дефиле е речно ждрело. През което тече река Осъм. Каньонът на цели 3 милиона години е наричан още Колорадо на Балканите.

Преди да се качим на лодката, за да разгледаме каньона, правим задължителния тренинг на сухо така да се каже. Инструкторът ни показва какво трябва да правим и какво в никакъв случай, докато се движим по бързеите. Разиграва различни ситуации, в които можем да попаднем по време на рафтинга и дава съвети как да се измъкнем. Всички сме екипирани с каски, спасителни жилетки и неопрени. Преходът ни ще продължи около 3 часа и половина.

Разположен в Южна Албания, каньонът е най-известният в страната на орлите. Река Осъм минава през град Берат, обект на световното наследство, и протича през каньона. Дефилето е дълго 26 километра.

През пролетта, след като снегът се стопи, повишаващото се ниво на речните води позволява на посетителите да разгледат цялата дължина на каньона. Бързеите в този каньон са от Втори клас, така че за да се спуснем по реката не ни е нужен предварителен опит, за да преминем през тях с лодките.

 

Дължината на каньона е 26 км с височина на скалите до 120 метра. Винаги са зелени и имат уникална еко-система. Скалите са фантастични. Имат много красиви форми, а най-важното нещо е, че в каньоните има 8 водопади, един след друг още по-красиви. Наричаме ги: Водопадът на любовта, Водопадът на шампанското, Водопадът на захарта и така нататък. Но този каньон без рафтинг не можеш да го опознаеш. От високо можеш да видиш някои места, но ако искаш да почувстваш истинския каньон и природата му, трябва да се качиш на лодката с най-опитните водачи в Албания и професионално оборудване, и да усетиш не само каньона, но и адреналина, самия спорт, всичко!

Алма Спатара мениджър, Албания рафтинг груп

Границите на каньона имат нетипична екосистема, която осигурява вечнозелена флора през цялата година, със средиземноморски храсти, буйни растения и разнообразна фауна. Склоновете на каньона са осеяни с малки пещери, чиито стени са нарязани от ерозията. Експертите смятат, че в миналото реката е се е намирала под земята, но с течение на времето скалите над реката са ерозирали, придавайки на каньона сегашната му форма. По цялата дължина на ждрелото има много подземни проходи и неизследвани пещери.