Общество

"Мачът е равен": Ще улесни ли електронната извинителна бележка живота на родители, лекари и учители

От Християна Димитрова Християна Димитрова Журналист

Хартиената бележка за извинени отсъствия в училище вече е в историята. Вместо това от 1 октомври лекарите ще издават електронна, до която веднага достъп имат и родители, и учители. Извиняват ли се автоматично отсъствията, може ли бележката да се издава със задна дата - на тези и още въпроси, отговорите потърси Християна Димитрова. 


Родителите на първокласника Иво вече по-лесно ще извиняват отсъствията му. Няма и да се чудят какво да правят, ако изгубят хартиената бележка. Защото тя вече не съществува.

„Много често ходя на лекар, често боледувам. Има много хора винаги. Не чакам, защото лекарката ми е приятелка, но постоянно има опашки“, споделя Иво.

“Смятам, че процедурата за нас, родителите, е облекчена - особено на дечица, които боледуват по-често. Обикновено има струпвания, когато прегледът не е планиран, а е инцидентен, детето се е разболяло веднага. Това би спестило чаканията пред кабинетите, разпространяванията на заболяването“, убедена е майка му.

Данните за липсващия в клас ученик ще се подават от личния лекар на детето към Националната здравно-информационна система, след което ще постъпват в електронните дневници.

 

Не би трябвало да извършваме някаква допълнителна опция в електронния дневник, така, че отсъствията да се извинят от наша страна. Автоматично би трябвало системата да отчита и да извинява отсъствията.

Катерина Иванова, преподавател в 119-о СОУ

„С една дума няма нито плюсове, нито минуси. Мачът е равен, със сигурност вече няма да има фалшиви бележки“, посочва д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар.

Електронни бележки се издават за всички ученици от 1 до 12 клас. Не важат за детските градини.

„Първото, което трябва да се знае, е, че се издават само с преглед. Второто, което трябва да знаят всички родители, е, че не се издават само от общопрактикуващите лекари. Издават се от всеки лекар, включително денталните“, обясни медикът. 

Преподавателите няма да виждат диагнозата на детето в електронния формуляр. Достъп до нея ще имат само лекарят и родителите. А в някои училища това предизвиква недоволство.

"Учителите имаме някаква етика и все пак не разпространяваме информация, която може да застраши личността. Така че мисля, че тази комуникация, която се случваше с хартиената бележка, да знаем от какво е боледувало детето, е добре да се запази като практика", смята Катерина Иванова.

„Това нe е тяхна работа. Те трябва да виждат единствено времетраенето. И да са абсолютно спокойни, че това е реално издаден документ. Ако имат някакви съмнения за злоупотреби, да се обръщат към регулаторните органи“, категоричен е д-р Миндов.

Срокът на електронната бележка може да бъде удължаван, ако детето не се е излекувало. А два часа след издаването, може да се анулира в случай на грешка. Може да се издава и със задна дата. А въпросът трябва или не трябва да се плаща електронната бележка, породи спорове.

Бележката не е изискване на здравните власти, това е отчетност към Министерството на образованието. Ние не изискваме такава бележка, нито това е нещо, което лекува детето. Това единствено служи да си оправят дневниците. Само че аз когато обслужвам Министерството на образованието, кой ми плаща за това? Бележките никога не са били безплатни, винаги се е дължала някаква такса. Това, че някои лекари взимат, а други не, е решение на управителя. В София съм чувал, че най-високото е пет лева. Средното е два, три, четири лева, нормални суми.

д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар

Отпадат и притесненията с липсата на интернет. Лекарят не може да откаже да издаде е-бележка. Ако той е възпрепятстван поради технически причини, бележката може да бъде издадена по-късно, когато се регистрира прегледът.

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.