България

Уволниха директора на пловдивското училище, където бяха писани оценки на починал ученик

От Euronews България Euronews България
Uchilishte Klasna Staia Bgnes Снимка: БГНЕС

Директорът на СУ „Найден Геров“ в Пловдив е освободен със заповед на началника на Регионалното управление на образованието, съобщиха от просветното министерство.

На мястото на досегашния ръководител ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

По-рано този месец Euronews Bulgaria разказа за започната проверка на всички нива за допуснати нарушения в пловдивското училище.

Инспекторатът по образование в града е бил сезиран, че в училището системно продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си.

"Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или, за да не се допусне разформироване на паралелката", изразиха съмненията си от министерството на образованието в началото на септември.

Първи за порочната практика съобщи пловдивският сайт "Марица". По документи детето се е водило редовен ученик и дори му били писани оценки, а от училището опитали да потулят случая, установила проверка на изданието.

По информация на медията това не е единственият случай с фиктивен ученик в СУ "Найден Геров".

Окончателният доклад на експертната група от МОН, осъществила цялостната проверка, ще бъде предоставен в най-кратки срокове на просветния министър.