Цвят

Компания разработва технология за опазването на пчелите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Пчеларство. Това е вековна професия, която разчита на изпитани техники и на опита на пчеларя, за да постигне успех. За съжаление обаче пчелите по света масово измират. Това е явление, което би могло да окаже въздействие върху веригата за доставка на храни и цялата екосистема. Затова дори тази древна дейност се нуждае от технологии за по-добра грижа за пчелните семейства. Дорет Авни се занимава с пчеларство от 30 години. Сега тя е част от компания, която е начело на тази промяна.

С нашата технология можем да видим от рано дали в кошера има проблем. Така например в случай на пестицид или загуба на майка, пчеларят може да дойде и реагира мигновенно. В противен случай при забавяне може да се случи нещо необратимо.

Дорет Авни, ръководител на отдела за биологични изследвания, BeeHero

BeeHero използва сензори вътре в кошера, за да анализира здравето на пчелното семейство, а след това дава информация в реално време, която може да помогне за спасяването на пчелната общност. Сензорите в кошерите измерват температурата, влажността и звука. Пчеларят получава тази информация директно на телефона или компютъра си и чрез изкуствен интелект и машинно обучение получава обща картина на състоянието на кошерите.

Пчеларството съществува от много, много години, но цялата Земя се е променила много. Природата се променя много бързо. За съжаление ние не знаем какво ще бъде бъдещето на пчеларството, но изглежда, че промените, които се случват в селското стопанство, се случват и в този отрасъл.

Шарони Шафир, професор, катедра "Ентомология", Еврейски университет в Йерусалим

Пчелите допринасят с над 200 милиарда долара за световната икономика от културите, които опрашват. Продоволствената сигурност на човечеството зависи от това насекомо, като всяка трета хапка, която хората приемат, идва благодарение на пчелите.