Европа

ЕС отклони акция за спасяване на пчелите в Европа чрез забрана на пестицидите

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Въпреки обществените призиви, от Европейската комисия няма да предложат допълнително законодателство за пестицидите, за да се спаси популацията на пчелите в Европа.

От 2019 г. насам повече от един милион души са подписали петицията на Европейската гражданска инициатива, в която се призовава за постепенното премахване на синтетичните пестициди до 2035 г. и за възстановяване на биоразнообразието.

Мартин Дермин от Белгия е човекът, който постави началото на инициативата.

Има тясна връзка между пчелите, тяхното благосъстояние и състоянието на околната среда, излагането на гражданите на въздействието на пестициди, а също и здравето на земеделците. Така че тази гражданска инициатива, която отправя ясно послание към вземащите решения, определено ще помогне на пчелите, защото те са първите, които биват засегнати от пестицидите. А намаляването на пестицидите ще бъде по-добре и за хората в селските райони, включително за гражданите, които поглъщат пестициди в храната, която ядат и купуват.

Мартин Дермин, инициатор на Европейската гражданска инициатива

В ЕС всеки трети вид пчели, пеперуди и мухи намалява, докато 80% от растителните видове зависят от опрашването.

Европейската комисия е съгласна с целите на инициативата, но няма да предложи ново законодателство, а ще придвижи това, което вече е на масата за преговори, за приемане от държавите членки.

Сега не е моментът да подновяваме нашето законодателно предложение или да правим нови законодателни предложения. Същественото и неотложното е да се запази нивото на амбиция, което Комисията е поставила на масата на преговори и наистина да тази амбиция на гражданите да се превърне в обвързващ закон.

Адалберт Яхнц, говорител на Европейската комисия

Това е седмата европейска гражданска инициатива, която получава отговор от Комисията, след като достига прага от 1 милион подписа в поне седем различни държави членки.