Свят

Фермери в Кения използват пчели срещу агресивни слонове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стадо слонове в националния парк Цаво в Кения се е превърнало в най-големия проблем за фермерите в района. Тези огромни бозайници се нуждаят от много храна, за да оцелеят. Това може да ги доведе до конфликти със съседите им - хората. Кенийските фермери са намерили начин как да се справят с проблема. Те използват пчели, за да държат слоновете далеч от посевите си. 

Когато слон нахлуе във фермата ви, половин час ядене на реколта във фермата се равнява на осем часа в храстите. Проблемът със слоновете е, че те ще изядат само четиридесет процента от посевите, а шестдесет процента ще бъдат просто смачкани.

Джоунс Мвакима - фермер

Силни шумове, люто чили и кравешка тор са някои от начините, с които Мвакима се опитва да отблъсне слоновете от узряващите си култури. Други фермери също имат безсънни нощи заради слоновете, които ядат реколтата им. Решение на проблема е засаждането на култури, които слоновете не обичат да ядат. Сред тях са чили и джинджифил. Сега Мвакима предпочита да отглежда слънчоглед, а не царевица.

Когато сеех царевица, прибирах само един чувал, за разлика от слънчогледа, където жънех около три-четири тона, което показва подобрение.

Джоунс Мвакима - фермер

Природозащитниците от организацията "Спасете слоновете", базирана в Кения, използват пчелите като безопасен начин за намаляване на напрежението между хора и животни. Решението станало повод за радост в общността. Организацията предоставя кошери на фермерите безплатно. Пчелните кошери осигуряват и допълнителен източник на доходи за земеделците, тъй като те събират мед и пчелен восък. С всеки ден идват все повече и повече желаещи да получат кошери.