Общество

Ваксинация срещу Папилома вирус: Как Северна Македония успя да имунизира 65% от населението?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

От 1-ви септември ваксинацията срещу Човешки папилома вирус у нас е безплатна, за момичета между 10 и 14 ненавършени години. Деветвалентната ваксина е по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. В съседната ни Северна Македония започва ваксинация и на момчета. Страната е с висок процент покритие. Как е постигнат този резултат, разказва проф Горан Димитров – председател на Македонското лекарско дружество, в интервю пред Анелия Джамбазка.

Кое ви насочи към това да се занимавате с човешкия папилома вирус, той е доста разпространен, но все пак онкологично заболяване не е задължително да се отключи?

Още по време на моето обучение по медицина, се интересувах от ранното откриване на рака на шийката на матката. Между другото по това време нямаше никаква информация за човешкия папилома вирус. Някъде в началото на 90-те години беше обявено, че 20 години по-рано през 70-те е установено че човешкия папилома вирус може да предизвика рак на шийката на матката. А сега вече имаме и информацията, че и на много други места в човешкия организъм.

Какви са мерките, които превантивно се вземат в Македония, предполагам запознат сте и с мерките в България, ако трябва да направите паралел?

От много време насам ние се опитваме да заместим вземането на Папаниколау тест с HPV тест. Защо го правим, защото в годините се видя че времето на Папаниколау теста е отминало. Този метод някога е бил върха, а сега вече не е. Имаме проучвание, направени от Съединените Американски щати и Швеция, което доказва че в Америка при една от три жени, които имат инвазивен рак на шийката на матката, това се дължи заради грешно негативен ПАП тест.

Как стои въпроса с ваксинацията при вас, в България отскоро ваксината е в препоръчителния списък за ваксиниране и вече е безплатна за момичета до 15 г.?

В миналото ние бяхме водещи на Балканите, имахме голямо покритие. Някъде през 2009 г. Я въведохме. Вече 14 г. е в имунизационния календар. В същото време имаше голям брой антиваксърски групи, имаше и много наши колеги лекари срещу ваксинацията. Имахме покритие на 65% от населението срещу 35%, които не покрихме, а сега ваксинираме с четиривалентната ваксина.

Какви бяха основните притеснения на тези антиваксърски групи и на тези лекари, които бяха срещу ваксината?

Тя вярваха на невярна информация, най-често от интернет, от четене на различен тип блогове, според които HPV ваксината има странични действия. Въпреки това, годините на прилагане на ваксината, знаете тя е въведена през 2006 година, това са вече 17 години, няма доказан по-тежък или смъртен случай, който да е възникнал от ваксината. Нормално е да има зачервяване на рамото, където се поставя ваксината, имаме случаи на временна загуба на съзнание, но това са ефекти които се получават и от другите ваксини.

В такъв случай как се движи заболеваемостта от рак на матката при вас?

Преди години се нареждахме на пето, шесто място в Европа по заболеваемост от рак на шийката на матката, в България и Румъния имаше повече случаи от нас. Извън ваксинацията е голям броя на жените, които изобщо не идват на скрининг. Заболеваемостта през последните десет години се движи между 15 и 23 на 101жени.

Обменяте ли опит с България и търсят ли вече вашия опит в успешното прилагане на ваксината?

Ние работим с различни страни, дори и с България. Имаме общи съвети, сега през ноември ще имаме в Охрид конгрес на Югоизточно-Европейски медицински форум за Човешки папилома вирус. На този конгрес ще бъдат поканени лектори от България, Гърция, Сърбия, Хърватия. Ще дойдат и двама лектори от Съединените Американски щати, от Турция. На практика от целите Балкани ще има представители.

Подобрена ли е ситуацията със заболеваемостта сега при вас?

Ситуацията е такава, че покритието на скринига е много малко, Не идват жените на прегледи. От една страна има жени, които от страх да не се разболеят си правят тестове в различни градове, а от друга са тези които никога не са се преглеждали при гинеколог. Това което е важно е, родителите да водят не само дъщерите, но и синовете си, защото ваксината е подходяща и за двата пола. Ваксината при момчетата може да спре появата на болестта.

Мъжете могат да бъдат преносител на Папилома вирус, но могат и да го развият?

Точно така, има достатъчно доказателства, че опасността от заразяване е четири пъти по-голяма при мъжете, отколкото при жените, за разлика от сведенията в миналото. И всякакви имунодефицитни състояния на организма подпомагат това. Неприемането на витамини, минерали, също е фактор, както и тютюнопушенето.