Европа

Путин поиска бивш командир на "Вагнер" да формира доброволчески части в Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Владимир Путин е поискал от бивш командир на "Вагнер" да надзирава формирането на доброволчески части в Украйна. След срещата си с Рамзан Кадиров тази седмица - руският президент е разговарял и с Андрей Трошев, който беше изпълнителен директор на наемническата групировка. От Кремъл обявиха, че сега той работи за военното министерство. 

"Били сте в доброволческо звено повече от година. Знаете как е, как работи. Знаете какви проблеми трябва да се разрешат, така че бойната работа да върви по-добре и възможно най-успешно", каза Владимир Путин, президент на Русия.

Съдбата на "Вагнер" е неясна след смъртта на създателя ѝ - Евгений Пригожин, който според Москва загина в самолетна катастрофа край руската столица заедно с други лидери на групировката.

Анализатори смятат, че наемниците не искат да работят директно с руското военно министерство. Но от британското разузнаване допускат, че стотици бойци са се върнали отново на фронта в Украйна, след като по-рано се изтеглиха. 

Междувременно във вечерното си обръщение Володимир Зеленски обяви, че евентуално членство на страната му в НАТО ще гарантира дълготраен мир.

"Украйна заслужава да бъде член на НАТО. Това е задължително. И не е само наша амбиция", заяви Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски посети Бабий Яр в покрайнините на Киев, за да почете паметта на евреите, които са убити там преди 82 години, по време на Холокоста. При нацистката окупация само за 48 часа повече от 30 хил. души губят живота си