Европа

Oрбан попари амбициите на Украйна за присъединяване в ЕС в близко бъдеще

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В интервю за националното радио премиерът на Унгария Виктор Орбан хвърли сянка върху евентуално членство на Украйна в ЕС в близко бъдеще.

”Що се отнася до това дали Украйна ще бъде член на Европейския съюз, мога да кажа, че всяка държава-членка трябва да даде съгласието си за това. Има места, където е необходим референдум, и места, където парламентът е достатъчен. Ако погледнете унгарския парламент, когато съм в залата, не усещам непреодолимо желание от страна на парламента да гласува "за" членството на Украйна в Европейския съюз в рамките на две години. Така че бих бил внимателен с тези амбициозни планове”, заяви Виктор Орбан, премиер на Унгария.

Орбан посочи конкретни пречки пред еврочленството на Киев.

”Можем ли да започнем преговори със страна, която е във война, в териториална война? Не знаем каква е територията на тази страна, тъй като тя все още е във война, и не знаем какво е населението ѝ, защото то бяга. Цялата система на Европейския съюз се основава на размера на всяка държава и на нейното население. Това е начинът, по който разпределяме отговорността и ресурсите за развитие. Да приемем държава, без да знаем нейните параметри, би било безпрецедентно. Затова мисля, че ще трябва да отговорим на много дълги и трудни въпроси”, добави още унгарският премиер.

Миналата година Украйна и Молдова официално получиха статут на кандидати за членство в ЕС, което беше необичайно бързо решение за Брюксел и неговия бавен подход към разширяването, продиктуван от войната. Очаква се Европейският съвет да започне преговори за присъединяването на Украйна през декември.