Икономика

Държавна помощ: Отстъпката от 25 ст. на литър гориво е в сила

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Отстъпката от 25 ст. в цената на горивата вече е в сила. Намалението важи за леките автомобили и моторите срещу предоставяне на талон. От намалението не може да се възползват фирмени автомобили. Проверка по великотърновските бензиностанции показа, че няма опашки от автомобили.

Според собствениците на  малки бензиностанции, има много административни неуредици и риск от нарушаване на данъчните закони.

 

Операторите и софтуерните работници трябва да сменят логото на касовите и бележки и там да пише, че няма акциз на пропан- бутана. Но след една ревизия, която ще дойде, може би след пет месеца, след три години, веднага ще ни хванат в заблуждение и ще кажат, че ние крадем и заблуждаваме нападжии и прибираме тези суми от акциза, които сме ги платили!

Дойчин Лазаров, съпредседател на Сдружението за малки  и средни бензиностанции

Освен за веригите, за останалите бензиностанции у нас търговията на гориво с отстъпка не е рентабилно.

 

Интересът е един- да могат малките обекти да паднат от пазара! Защото една седмица само ако работим с тези параметри – 25 стотинки, ние ще натрупаме загуба от 15- 20 000 лева! То пет дни и седмица щели да връщат тези пари. Ма къде го пише- аз не съм го видял черно на бяло. Няма методика в която ние да имаме гаранции в нищо!

Дойчин Лазаров, съпредседател на Сдружението за малки  и средни бензиностанции

Шофьорите смятат, че отстъпката е символична, а мярката - закъсняла.

АНКЕТА:

Витанов: Минималното поне 50 стотинки, но това е изкуствена история!

Тодоров: Все още не съм стигал до бензиностанцията, но това за мен е голяма глупост! Значи те не са задължени, това е по тяхно лично усмотрение…Донякъде е добра, но това е за който зарежда прекалено много гориво, който зарежда един път на две седмици и малко пътува- безпредметно е! Но това нещо много се забави, те се дигнаха цените прекалено много!

Асен Николов: Определено бих се възползвал, въпросът е, че мярката е доста закъсняла, прекалено популистка, аз заредих, имам още в мазата още малко гориво на 3,12 отпреди може би месец… тази отстъпка... изгуби си значението. Въпреки че е закъсняло, въпреки че е вдигнато, все пак бихме се възползвали като потребители.

 

Най-късно до началото на следващата седмица бензиностанциите ще се адаптират, според председателя на Българската петролна и газова асоциация Собствениците на малки бензиностанции обаче предвиждат фалити до няколко месеца.