Икономика

Домакинствата в Европа затягат коланите заради инфлацията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Все по-празни пазарски колички и по-високи сметки.

В Белгия, както и в цяла Европа, растящата инфлация принуждава потребителите да мислят два пъти за своите разходи. Като Летисия, майка на две деца, които трябва да пести, за да свързва двата края.

 

С две малки деца разходите са много: памперси, сухо мляко... Когато отивам в супермаркета винаги гледам за промоции. Купувам стоки на разпродажба, особено месо. Цените на плодовете и зеленчуците са се увеличили.

Летисия дос Сантос – потребител

С инфлацията цените на месото, хляба и зеленчуците се покачват. За потребителите посещението в супермаркета се превръща едва ли не в търсене на съкровище с промоция като тази: една от всеки две марули е на половин цена.

Педро Сакадура - кореспондент на Euronews

За съжаление, нещата едва ли ще се променят скоро. Инфлацията засяга бюджетите на домакинствата в цяла Европа, които трябва да се справят и с високите сметки за електроенергия.

 

Инфлацията, която виждаме сега, не е пряко свързана с войната в Украйна. Усещаме я от миналата година. Всъщност е свързана с възстановяването на икономиката след пандемията и повишаването на цените на селскостопанските продукти като торовете, както и цените на енергията. Не се дължи на проблем с липсата на предлагане. Това е структурен проблем, който си остава.

Камил Перен - Европейска организация на потребителите

През юни инфлацията в Белгия доближи 10 процента, след като през май бе на най-високото си равнище от 40 години насам. Националната банка прогнозира, че покупателната способност няма да се увеличи значително преди 2023 г.


А за много хора това означава допълнително затягане на коланите.