Общество

Архимандрит Никанор: Юрисдикцията в православието може да бъде единствено териториална

От Марина Матева Марина Матева Журналист

По въпроса към отварянето на руската църква не се подхожда от духовни позиции, а от други, които са сложни в момента - политическото противопоставяне на Руската федерация със западния свят. Ние не може да прогнозираме това какъв изход ще има.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria архимандрит Никанор от Църногорския манастир.

Не знам руската църква канонически да е била под властта на московския патриарх. Първият и четвъртият вселенски събори с техни канони изрично подчертават, че юрисдикцията в православието може да бъде единствено териториална.

 

В устава на Руската православна църква обаче е записано, че нейната юрисдикция се протестира, забележете, над лица. Това е една голяма странност на устава на руската църква. Каноните на светата православна църква имат приоритет над уставите на отделните поместни църкви.

Подкрепям действията на нашия патриарх, с които той назначи свещеници, така че храмът да бъде отворен за вярващите. Светски власти на друга държава възпрепятстват отварянето на храма и оспорват каноническата власт на българския патриарх.

Руската църква самоизолираща се сама частично и изпадайки в схизма, няма общение с центъра на православието - Константинополската патриаршия. Това, което прави Московската патриаршия е някаква революция, нещо нечувано и невиждано.

Вижте цялото интервю във видеото.