Цвят

Започна делото в Страсбург срещу 32 държави заради бездействието им относно климатичните промени

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Иск за бездействие в областта на климата срещу 32 държави заведоха шестимата португалски младежи. Те твърдят, че бездействието нарушава техните човешки права. Днес се проведе първият ден от изслушванията на четири момичета и две момчета, на възраст между 11 и 24 години, в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Те обвиняват правителствата, че не са се справили с климатичната криза.

Мотивите произтичат от горските пожари в Португалия през 2017 г., които отнеха живота на повече от 100 души, а делото беше заведено през септември 2020 г. Младежите се страхуват за бъдещето си.

„Пожарите са много близо до мястото, където живея. Пожари, които вече изложиха на риск живота ми и живота на сестрите ми. Дните без училище, които бяха загубени заради едно от леките ми респираторни заболявания и то не се подобрява“, разказва 20-годишният Мартим Дуарте Агостиньо, ищец по делото.

Говорим за правото на личен и семеен живот. Те са млади хора, тяхното бъдеще е заложено на карта. Така че те ще са подложени на последиците от промените в климата за много по-голям период от време. Затова твърдим, че те са дискриминирани.

Героид О’Куин, директор Глобална мрежа за правни действия

Правният екип очаква победа, която ще принуди всички 32 страни ответници бързо да ускорят действията си в областта на климата . Това мнение се споделя и от комисаря по правата на човека на Съвета на Европа.

Мисля, че е настъпил моментът да преминем от думи към дела. Защото знаем, че има многобройни резолюции, много конвенции, прекрасни думи на хартия. Но липсват действията.

Дуня Миятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа

Правителствата твърдят, че делото не разполага с подкрепящи доказателства и е спекулативно по отношение на бъдещето.

Мотивите са, че тези ищци не са в по-голяма опасност от останалото население на Португалия, а правителствата вече изпълняват ангажиментите си за смекчаване на последиците в рамките на Парижкото споразумение.

Екип от 86 адвокати представлява 32-те държави. Това са 27-те страни членки на ЕС плюс Норвегия, Обединеното кралство, Швейцария, Русия и Турция. Говорител на този екип заяви пред Еuronews, че те не искат да правят никакви коментари на този етап от процеса.

За Euronews – Изабел Маркес да Силва от Страсбург.