Цвят

Португалски младежи съдят 32 правителства заради бездействие за климатичните промени

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В Европейския съд по правата на човека в Страсбург стартира нетипично дело. То е заведено от шестима португалски младежи срещу 32 правителства заради тяхното бездействие срещу промените в климата. Младите хора твърдят, че човешките им права биват нарушавани, заради климатични изменения като глобалното затопляне, например. А за това са виновни правителствата, които не са взели мерки преди години.

В Португалия има повече горещи вълни и екстремни суши, които в някои случаи могат да бъдат фатални. Тези горещини застрашават правото ни на живот и друго важно право, което сме включили в делото - правото на личен живот. Например, искам да съм в стаята си и да уча или да спя, но е толкова горещо, че е трудно. Искам да изляза навън, за да извършвам някаква дейност на открито, да карам колело, да играя баскетбол, но е толкова горещо, че просто не мога.

Андре Сантос Оливейра, 15-годишен

Сред обвинените държави са Норвегия, Швейцария, Обединеното кралство, Русия и Турция.

„Това, което най-вече изпитвам е разочарование от бездействието на правителствата, които казват, че това е второстепенна грижа, вместо да бъде приоритет. Защитата на планетата е също толкова важна, колкото и защитата на икономиката. Всичко е свързано“, казва 18-годишната София Сантос Оливейра.

Делото, макар и на пръв поглед да изглежда нестандартно, има шанс да доведе до осъдителна присъда, смятат правни експерти.

Смятаме, че сме представили изключително убедителни аргументи за въздействието, което тази конкретна група млади хора търпят - и че ще продължат да търпят във все по-голяма степен през целия си живот. Така че, да, ние влизаме в това изслушване много уверени.

Джери Листън, правен съветник

За първи път в историята толкова много държави наведнъж трябва да се защитават пред съда. В съда юридическият екип на младежите ще опита докаже, че задълбочаващата се климатична криза нарушава правата им на живот. Те ще настояват 32-те правителства да определят и изпълнят много по-високи цели за намаляване на емисиите. Очаква се обвиняемите да заявят, че вече правят всичко възможно за намаляване на емисиите и че имат задължения само към хората, живеещи на собствените им територии.