Европа

В Италия слагат климатици на кравите

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Това лято Мурад иска да бъде подготвен, след като миналата година фермата му в Италия претърпява 30% спад в производството на мляко. Решава да предприеме нови мерки, за да намали въздействието на високите температури. Кравите, подложени на топлинен стрес, произвеждат по-малко мляко. Нова вентилационна система и специални четки за гърба са някои от инструментите, които той използва, за да осигури комфорт на животните.

 

Наложи се да направим такава инвестиция. Знаехме, че това лято температурите ще бъдат по-високи в сравнение с предишни години. Затова решихме да продадем някои от животните си и да инвестираме в благосъстоянието на тези, които ни останаха.

Мурад Салем, управител на ферма

Благодарение на подобренията производството на мляко е намаляло само с около 10%.

"Един от начините да се облекчи топлинният стрес и кравите да се чувстват по-добре, за да могат да произвеждат повече мляко, е да се охлаждат с помощта на тези пръскачки. Това обикновено става непосредствено преди доенето", предава Джорджа Орланди от Euronews.

Горещините от последните седмици не засягат само кравите, а и плодовете и зеленчуците. 

"Този сезон претърпяхме огромни загуби. Вложихме толкова много пари в поддържането на гроздето в добро състояние, но заради тази жега всичко изгоря. Това е първата година, в която преживяваме подобно нещо", казва още Салем.

Асоциацията на италианските фермери алармира, че в някои случаи 90% от реколтата е била загубена заради високите температури. Експерти казват, че екстремните климатични явления като наводненията и сушите само са влошили ситуацията.