Цвят

Използването на климатик в горещините може да навреди на здравето ни, установиха учени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Колко често използвате климатик? В Северната част на Австралия повечето хора използват често това устройство. Изследователи от Австралийския национален университет са установили, че прекаленото употреба на климатици може да направи хората по-склонни към топлинни удари. Според проучването хората от Северната Австралия са изложени на по-голям риск от смърт по време на горещите вълни, отколкото коренното население на континента, което е по-добре подготвено да се справи с горещините.

В град като Катрин днес е по-вероятно да умрете от жегата, отколкото преди 20 или 30 години при 45-градусов ден. Така че уязвимостта се увеличава, особено за австралийците, които не са от коренното население.

Саймън Куилти, изследовател на горещините в Австралийския национален университет

За хората в Северната Австралия периодът от октомври до декември е свързан с високи температури и влага. А с ускоряването на климатичните промени времето ще бъде още по-горещо. При тези обстоятелства на човек би му било простено да включи климатика, но според изследователите е по-добре да се въздържа от това.

Може би вместо да настройвате климатика си на 21 градуса по Целзий, го настроите на 25 или 26.

Саймън Куилти, изследовател на горещините в Австралийския национален университет

Учените обаче препоръчват да използваме по-традиционните и екологични методи като честото проветряване и пиенето на много течности.