Свят

Бразилия се бори с рекордни горещини четири месеца преди настъпването на лятото в страната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Въпреки че до лятото в южното полукълбо остават четири месеца, Бразилия се бори с високи температури и сухо време на голяма част от територията си. По данни на Националния метеорологичен институт в 19 от 26-те щата, в допълнение към Федералния окръг и столицата Бразилия, са били изправени пред гореща вълна и ниска влажност. Бразилските власти определят като гореща вълна случаите, в които в два последователни дни се регистрират температури с 41ºF (5ºC) над средните.

 

Притеснява ме, че е прекалено горещо, прекалено! Но ако ви кажа, че не ми харесва, ще излъжа. Харесва ми лятото, харесва ми това слънце извън сезона!

Таиса, посетител на плажа

Ниската влажност увеличава рисковете за човешкото здраве и горските пожари. Най-критичният регион е регистриран в щатите Баия и Пиауи, които се намират в североизточната част на страната, където влажността на въздуха е паднала под 20%. Районът беше класифициран като "високоопасен", най-критичният по официалната скала. Според изследователят от Федералния университет на Рио де Жанейро, изменението на климата и явлението „Ел Ниньо“ вероятно са засилили по-високите температури и по-сухите метеорологични условия.

 

Последните осем години бяха най-горещите регистрирани от метеоролозите. И тази тенденция ще се запази. Това, което можем да очакваме, е тези горещи вълни да зачестят и ние вече живеем в тази "нова норма".

проф. Рената Либонати, Федерален университет в Рио де Жанейро

Правителството препоръча на хората да избягват физически дейности и да останат на закрито през най-горещите часове на деня.

 

Да се разхождаш с този костюм под това слънце е ужасно. Човек свиква, но е лошо, уморително, прибираш се вкъщи изтощен.

Антонио Барбоса, адвокат

В столиците на четири щата бяха регистрирани най-високите температури за годината. Една от тях е Куяба, в западната част на Бразилия, където температурата достигна 42 °C по целзий. Рио де Жанейро и Сао Пауло, двата най-населени града в Бразилия, също пострадаха от екстремни горещини, но по официални данни не достигнаха рекордни стойности.

Миналият месец Бразилия преживя най-горещия си юли от началото на официалните измервания през 1961 г., което съвпада и с други рекордни стойности в различни части на света. Средната температура е била 23°C, което е с 1°C над историческата средна стойност.