Европа

Горещини, пожари и бури в Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато лятото в Европа подрани с поредица от горещи вълни и пожари, август се отчете с няколко сериозни бури, причинили мащабни наводнения. Потърпевши от тях бяха Словения и почти всички страни от Балканите, Италия, Германия, Австрия.

На Апенинския полуостров проливни дъждове причиниха свлачища и наводнения. Бяха засегнати предимно северните и централните райони на Италия.

Световноизвестният водопад Гастайнерфал близо до Залцбург в Австрия се превърна в кална стихия, която помете всичко по пътя си.

Екстремното време първо причини опустошителни наводнения в южна Австрия, а след това нови валежи доведоха до драстично покачване на нивата на реките в Тирол и няколко съседни провинции. Пътищата бяха блокирани.

Съседна Словения бе една от най-тежко пострадалите от дъждовете и наводненията страни в ЕС. Водните стихии бяха окачествени като най-мащабните наводнения в историята на страната, като засегнаха почти две трети от нея.

Междувременно пожарите в Гърция се влошиха неимоверно през тази година. Най-лошите огнища в историята, откакто се води статистика, изпепелиха огромни площи гори и земеделски земи, градове и села. Вече 14-ти ден гори големият пожар край Александруполис. Пожарникари от цяла Европа се притекоха на помощ на гръцките си колеги.

На терен са разположени близо 600 огнеборци и флотилия от самолети от 9 страни, включително България и Румъния. Испания бе една от последните, изпратили личен състав и два самолета в района на Сидиро.