Цвят

Шакира отново е обвинена за данъчни измами в Испания: Този път на стойност 7 млн. долара

От Euronews България Euronews България
AP23269372024178 Снимка: AP

Испански прокурор е подал втори данъчен иск срещу колумбийската певица Шакира, обвинявайки я, че е измамила държавата с 6,6 милиона евро (7,0 милиона долара) през 2018 г., предаде Ройтерс.

Известната като „Кралицата на латино поп музиката“, Шакира е избрала да се изправи пред съда в Барселона през ноември по дело, в което отрича да си е спестила 14,5 млн. евро от данъци за периода 2012-2014 г. Ако бъде призната за виновна, певицата може да получи до осем години затвор.

В новото дело прокурорът твърди, че през 2018 г. Шакира не е декларирала печалба в размер на 12,5 млн. долара от авансово плащане за световното ѝ турне El Dorado и др.

По това време тя е била във връзка с футболната звезда на ФК "Барселона" Жерар Пике и е живяла в града с двете им деца.

Прокурорите твърдят, че тя е пребивавала в Испания и затова е била длъжна да облага всичките си приходи там, независимо от това къде са били спечелени. Вместо това, казват те, тя е пренасочвала парите към "дружества със седалище в държави с ниско данъчно облагане и висока степен на непрозрачност".

Юридическият екип на Шакира заяви, че тя не е получила никакво уведомление за новото дело в Маями, където се намира в момента.

"Юридическият екип на Шакира е съсредоточен върху подготовката на съдебния процес за данъчните години 2012-14, който ще започне на 20 ноември", се казва в изявление, изпратено по имейл.

Певицата отказа споразумение с прокурорите по делото за 2012-14 г., като заяви, че е уверена, че от самото начало е действала коректно и прозрачно.