Икономика

Журналист: Има 31% ръст при продажбите на новия iPhone 15 спрямо предишния модел

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Продажбите на новия iPhone 15 стартираха в България и според данните на единия телеком, който ще го предлага, поръчките са с 31% повече спрямо миналогодишния модел. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Юлиян Арнаудов. Основното обяснение на този ръст според него е чисто ценово. Apple имат практиката през около година да увеличават цените на premium моделите, а тази година не го направиха.

Над 90% от поръчките в този телеком са именно за premium моделите на компанията – т.е. за Pro и ProMax моделите. Друг фактор за високия интерес е 5G трансформацията – това е трето модел с 5G на Apple. Хората, които са с три поколения по-стари модели, които не поддържат 5G рано или късно трябва да преминат на нов модел. Третата причина е, че средно времето за подмяна на един смартфон е малко над две години.

Компанията дълго време се противопоставяше на това да замени USB кабела си с Lightning конектор с USB-C основно заради това, че осъществяваше продажби на различни аксесоари. Производителите обаче правят ограничения на зарядните – потребителите трябва да имат тяхно зарядно, за да може да използваш на максимум възможностите за зареждане на батерията на устройството, каза още Юлиян Арнаудов.

Цялото интервю вижте във видеото.