Свят

ОАЕ са домакин на следващата глобална среща за климата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Промени в климата на пауза, по-чисти океани и въздух, процъфтяващо биоразнообразие – тези цели могат да бъдат постигнати чрез глобален консенсус. Но дали това е реалистична надежда? Обединените арабски емирства са домакин на следващата конференция на ООН за климата – COP28 – от ноември. Един от директорите заявява, че е оптимист, но не скрива и трудностите.

 

Има значителен брой държави, които се противопоставят на разговорите за прогресивен преход. Може би част от разочарованието от начина, който работи процесът на COP, е нуждата от консенсус. Ако една страна каже „не“, не може да има споразумение.

Аднан Амин – изпълнителен директор на COP28 - ОАЕ

Докато някои страни като Великобритания избягват да определят крайни срокове за енергийния преход, дали среща на върха, организирана от голям износител на изкопаеми горива, може да предложи ефективни решения.

 

Надявам се да кажат: не сме си представяли, че страна производителка на петрол може да постигне такъв резултат по отношение на климата. Не сме си мислили, че процес, който е трябвало да бъде бла-бла-бла, може да постигне такъв резултат. Но това беше корекцията на курса, от която светът се нуждаеше, за да се озовем на комфортно за всички нас място.

Аднан Амин – изпълнителен директор на COP28 - ОАЕ

Климатични активисти продължават да настояват световните лидери да променят курса, но 8 години след като Конференцията за климата в Париж договори ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса спрямо прединдустриалните нива, изглежда COP28 ще се опита да предотврати пропускането на крайните срокове и покачването на глобалните температури.