Общество

Климатичен активист: Имаме 7 години да спрем глобалното затопляне

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Имаме само няколко години, за да успеем да редуцираме емисиите на ниво, при което да не направим климатичните промени много драматични за цялото човечество. Изисква се изключително много обща работа между държави, компании и хора от науката.

Това каза за Euronews Bulgaria активистът в борбата с климатичните промени Любомила Йорданова в директно включване от египетския курорт Шарм ел Шейх, където се провежда международната конференция на ООН по темата.

Тук пред най-голямата сцена на ООН има един калкулатор, който показва колко емисии в момента светът създава с всички наши индустриални дейности.

 

По последни изчисления имаме около 7 години, в които можем ефективно да имплементираме различни проекти, които да доведат до увеличаване на температурата само с 1.5 градуса. Имаме само 6-7 години да променим нещо, след това ще бъде малко сложно.

Любомила Йорданова

Създадохме софтуер, който помага на различни компании да редуцират своите емисии и да се подготвят за всички нови закони, които в момента доста активно се променят, разказа още Йорданова.

Всички научни данни и доказателства показват, че климатичните промени ще насочат цялото човечество към един режим на непрекъснати катаклизми и сценарии на повишени разходи, свързани с природните катастрофи, допълни климатичният експерт Георги Стефанов.

 

Нивата на разходите за изменението на климата от глобалния БВП, които в момента са около 4% ще се удвоят буквално за десетилетие. Това е цена, която обществото не може да компенсира.

Георги Стефанов

Алтернатива има. Сектор „Енергетика“ е основният емитент на парникови газове. Трябва рязко ограничаване на субсидиите за изкопаеми горива. 70% от всички световни субсидии отиват за подкрепа на петрол, въглища и газ. Спирането на тези субсидии можем да го направим утре.

Природният газ, метанът, са новите въглища. Той е ускорителят на повишаване на глобалната температура, тъй като последните две десетилетия започнахме масово да го използваме.

Вижте цялото интервю във видеото.