Политика

Адвокат Петромир Кънчев: Големите печеливши от реформата на КПКОНПИ са ГЕРБ и ДПС

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Ако някой е печеливш от промените в закона за КПКОНПИ, това са ГЕРБ и ДПС. След дълги дискусии по отношение на състава на комисията, първоначално ГЕРБ предложиха да бъдат седем членовете, министърът на правосъдието предложи да са пет, в края станаха изненадващо беше прието да са трима с председател на ротационен принцип. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ адвокат Петромир Кънчев от инициативата "Правосъдие за всеки".

Общо взето, знаейки историята на нашия парламент, ДПС винаги ще има представител в тази комисия. И най-вероятно ще се очаква кметовете на ДПС да не бъдат разследвани от тази комисия. Честито на печелившите. ДПС успяха да прокарат много удобен за себе си закон, а дали това ще намали корупцията - очакванията на европейските партньори са много големи. В тази връзка можем да кажем, че напредваме.

Петромир Кънчев поясни, че комисията ще има огромен ресурс от висококвалифицирани кадри. Членовете на Комисията трябва да имат седем години юридически стаж или да са били седем години в службите. Ще има регионални звена във всеки окръжен град и там изискванията са същите, но според Кънчев е неясно как как ще се намерят представители, които да отговарят на тези изисквания. Много трудно се намериха дори инспектори за Инспектората на ВСС, а сега всяка регионална комисия ще има и инспектори, допълни адвокатът.

В тази т.нар. "сглобка" текат процеси, които трудно се обясняват. Не знам как ще си взаимодейства тази Комисия с МВР и Прокуратурата, по закон те трябва да си взаимодействат и имат инструкции, но това ще бъде голямо предизвикателство. Отлага се и съставянето на тази Комисия с 3 месеца. Тук нарочно се изчаква да се ротира правителството за да се състави Комисията, защото тогава ГЕРБ ще ръководи правителството. И отново ще има чадър над корупцията. Надявам се, че не съм прав, но иначе няма логика да се отлага съставянето на тази комисия. И защо се приеха тези промени в 12 без 5.

Всички знаем, че в службите трябва да има също дълбока реформа. Политиците отстъпиха от натиска на Румен Радев и не направиха нищо, допълни още Петромир Кънчев.

Цялото интервю вижте във видеото.