Култура

Тодор Чобанов: Прабългарите са били мнозинство в България, а славяни почти не е имало до епохата на Крум и Омуртаг

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Моята цел за тази книга беше да събера всички данни за българите в академичните данни. Събирах данни и от палеогенетиката, тук става дума за генетиката. Висшият пилотаж е археолози и генетици да работят заедно и това постигнахме с нея. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria историкът Тодор Чобанов, който е автор на книгата „Произходът на прабългарите“.

Книгата се занимава и с догматиката и псевдонауката, защото науката се политизира, всички важни факти трябва да се дебатират. Ние на Балканите сме смятани за част от ориента и са давани интерпретации през тази призма, каза Чобанов. Ние сме част от Османската империя и западната наука ни схваща като източно тяло, но няма такова нещо, посочи той.

Първо ние доказваме нещо, което много години се коментира, че днешните българи и преди това българите са индо-европейци. 97% от населението на Европа са такива. Данните на генетиката ясно показват, че прабългарите в България са мнозинство и почти няма славяни до епохите на Крум, Омуртаг и т.н. Дори и днес в 21в. след много векове съжителство българския сигнал е много силен в съвременното българско население - над 40%. Ние работим с ограничен брой средновековни образци, но достатъчно много - над 1200 образеца, които се секвенират в момента в Харвард. Общо взето сме наясно с това което се е случило, с етапите, с обемите. В книгата има обосновани факти на геномна основа. Една от централните теми е защо българите не просто оцеляваме, а съхраняваме нациията си.

„Българите са били много адаптивни хора, които са умеели да съжителстват - основно със славяните по другите държави наоколо. Това е формулата на успеха - партньорство, толерантност и съжителство. Това е така от времената на Велика България“, категоричен е историкът. Според него историята като научна дисциплина попада в сферата на политиката, а това основно се случва през 20-ти век. В 50-те години България се смята като първа славянска държава, но това не е вярно, българите са много повече в държавата, отколкото славяните, категоричен е ученият.

Винаги припомням много по-неприятния паметник на Сталин във Варна, когато стане дума за Паметника на Съветската армия в София. Тук говорим за един режим, който е наложен със сила след 9-ти септември. В София такива паметници са много, каза още Тодор Чобанов. Този е централен, за българските историци винаги той е бил проблем.