Общество

Историк: Поантата на делото на Ботев е осъзнатата саможертва

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Един от моите прадядовци по майчина линия е бил от ботевите четници. Григор Костов се казва, с прякор Мацин от Добринище и има доста интересна съдба.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Константин Голев от Института за исторически изследвания към БАН.

Има още десетина четници от географската област Македония. Фактът, че аз съм днес в студиото се дължи на това, че той успява да се измъкне и да се изтегли в Сърбия. След това участва в четата на Филип Тотю и в Сръбско-туркста война от 1876 г., когато е пленен и попада в заточение. Освободен е чак след Освобождението и взема участие в Сръбско-българската война.

Самият Ботев си е давал сметка, че най-важното нещо при борба на живот и смърт за политическото съществуване на един народ е символиката. Целият път на ботевата чета е прицелен именно в символиката. Неговата смърт е достатъчно символична, което е центърът на неговите усилия.

 

Не е толкова важно къде е гробът му или къде точно го е уцелил куршумът и от кого, а поантата е саможертвата. И то съзнателната саможертва.

Винаги когато сме близко до историческите събития не можем да ги оценим веднага. Трябва да мине известно време, за да могат да улегнат те в паметта на народа и държавата, която направлява честванията.

Вижте цялото интервю във видеото.