Общество

Историк: Русия е най-големият враг на Съединението

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Съединението е празник, в който празнуваме българския дух в неговата пълнота – в това да се изправи гордо и да кажем, че свободата е по-ценна от абсолютно всичко. Да застанат българите сами срещу всички и да отвоюват своето.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ историкът Емил Джасим.

„Горчив привкус съпровожда Съединението и по-точно относно това къде трябва да бъде центърът на държавата. На тази дата се сещам преди всичко за Гаврил Кръстевич (главният управител на Източна Румелия по това време – бел. ред.), който спокойно е можел да поиска да бъдат вкарани османски войски и е щяло да стане мътна и кървава. Но той не го прави и престъпва своите амбиции с аргумента „и аз съм българин“. В този момент той постъпва по държавнически начин, въпреки че не спрямо държавата, на която е служител“, посочи историкът Тиберий Баръмов.

По думите на Емил Джасим Русия е най-големият враг на Съединението.

След 6 септември има война и тя е провокирана от една конкретна международна сила – Русия, която не само че изтегля своите генерали от българската армия, а и насъсква съседна Сърбия, която винаги е била руски играч на Балканите.

„Случилото се в последвалата война е много добър пример за българския дух – маршът на българската армия от границата с Османската империя до Сливница“, подчерта Джасим. По неговите думи имаме остър дефицит на справедливост и даде за пример това усещане на липса на справедливост, когато трябва да си търсиш правата в съда в продължение на дълги години.

„Темата за националния празник винаги е един лакмус за настроенията в обществото и главно тези, свързани с някой от големите играчи на международната сцена. Заветът на Съединението е като че ли леко поизбледнял, защото то е направено без оглед на мнението на въпросните големи играчи тогава“, коментира Баръмов и допълни, че би оставил народът да се изкаже по темата.

Джасим обаче не мисли, че трябва да има референдум относно датата на националния празник.

„Става въпрос за прости факти, а те ни казват, че има две дати, пряко свързани с проявлението на българския дух – това са 6 септември и 24 май“, коментира той.

Според него това, което трябва да ни обединява, е любовта към ближните и към сънародниците ни.

Целия разговор вижте във видеото.