Общество

Историк: Вярата е запазила българския народ през изпитанията на вековете

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Славейковата библия всъщност е знак за това, че българите искат своята политическа и духовна независимост. В продължение на над 500 години ние не сме се изгубили като народ точно заради нашата вяра. На българите обаче не е било позволено да имат своя църква тогава. След създаването на този изключителен акт от страна на Петко Славейков заедно с двама американски лингвисти и преводачи, започват духовната и политическа независимост на България. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria историкът Иван Тренев.

В тази книга се задават много прости, но и най-важните въпроси за времето си – България да бъде свободна, да има своя независима църква, най-вече това е независимостта в духовен и политически план. Това представлява Славейковата библия.

За съжаление днес обаче Петко Славейков все още не е признат от някои историци, защото тази политическа дейност с издаването на тази Библия е коствало дори опити за убийство срещу него. Много трудно се е приело създаването на Славейковата библия, тъй като в Гръцката патриаршия не е имало нито един представител от гърците, който да позволи в България да се пише и чете на български език, разказа още Иван Тренев.

Историкът изрази увереност, че и днес народът ни продължава да е много духовен. Той сподели, че би било добре в училищата да се изучава и вероучението като предмет.  

Цялото интервю вижте във видеото.