Европа

Стачка в Гърция: Държавни служители протестираха срещу нов трудов закон

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди държавни служители в Гърция не отидоха на работа днес – 24-часова стачка, която наруши обществения транспорт и остави фериботите блокирани в пристанищата.

Синдикатите от публичния сектор призоваха за протестни действия, искайки оттеглянето на закон, за който правителството твърди, че ще увеличи гъвкавостта на пазара на труда, но от отсрещната страна го определиха като посегателство правата на наемните работници.

 

За съжаление с този законопроект ще бъдем принудени да работим ден и нощ. За което ще бъдем компенсирани със заплати, които ще ни обрекат на глад. Няма да можем да издържаме семействата си.

Михалис Янакос – председател на Общогръцката федерация на работещите в общественото здравеопазване 

Метрото в Атина беше затворено по време на стачката, докато трамваите и тролейбусите се движеха в определени интервали. Затварянето на някои улици затрудни придвижването в столицата. Лекари, медицински сестри от държавните болници, както и учители, също излязоха на улиците.

Самолетните полети не бяха засегнати, след като бе постановено, че участието на ръководителите на полети нарушава закона.