Европа

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис: Отношенията между Гърция и България имат стратегически характер

От Euronews България Euronews България
Kyriakos Mitsotakis Gartsia Kiriakos Greece Nova Demokracia AP Снимка: AP архив

Отношенията между Гърция и България се развиха особено силно през последните години и действително имат стратегически характер, казва гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в интервю за БТА.

Мицотакис отново изрази пълната си подкрепа за присъединяването на България и на Румъния към Шенгенското пространство и подчерта, че “едно напълно функциониращо и завършено Шенгенско пространство има решаващо значение за стабилността, устойчивостта и растежа на Европа”. Той описа многобройните ползи, които ще има присъединяването на двете страни за обществото, за икономиката, но и за сигурността на Европа. “Надявам се в скоро време да отпаднат всички колебания и резерви на някои от нашите партньори и България и Румъния да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство”, каза гръцкият министър-председател.

На въпрос за опита на Гърция от участието ѝ в еврозоната по време на икономическата криза Мицотакис бе категоричен, че благодарение на еврото страната е преодоляла кризата по-бързо, отколкото би могла извън единната европейска валута. Той заяви, че Гърция продължава да подкрепя усилията на България за изпълнението на критериите за сближаване възможно най-скоро, защото присъединяването ѝ към еврото ще бъде от полза както на самите български граждани, така и на икономическата и политическата стабилност на Европейския съюз и на Югоизточна Европа в частност.

Гръцкият министър-председател открои значението на проектите за петролопровод Александруполис-Бургас и за разширение на хранилището за природен газ в Чирен в геополитическо и екологично отношение, както и за енергийната сигурност. Той се спря и на интереса на България към концесията на пристанище Кавала и определи проектите като “принос в по-нататъшното укрепване на вече изключителните ни отношения“.

“Като държави членки на ЕС, с тесни двустранни връзки, Гърция и България същевременно представляват гарант и доставчик на сигурност в широкия регион. Гръцко-българското разбирателство придобива още по-голяма стойност в днешната чувствителна в геополитическо отношение конюнктура с продължаващата руска инвазия в Украйна и сътресенията, които тя предизвиква в региона ни”, каза гръцкият премиер.

На въпрос за ролята на двете страни в европейския път на Западните Балкани Мицотакис отбеляза, че Атина и София споделят обща визия за региона и че “Гърция и България заедно възприемаме европейската перспектива на партньорите ни като най-добрата инвестиция в стабилността на Балканите”. Запитан конкретно за напрежението между Гърция и Албания във връзка с ареста на избрания за кмет на град Химара Фреди Белери, етнически грък, Мицотакис посочи, че това не е двустранен спор между Гърция и Албания, а “случай, който предизвиква сериозни въпросителни за функционирането на правовата държава и за провеждането на справедливи и честни избори в съседната ни страна” и затова крие “опасност от застой в европейския път на Тирана”.

За скорошните позитивни стъпки в отношенията ЕС-Турция Мицотакис заяви, че “Гърция трайно се обявява в полза на перспективата на Турция за членство в ЕС”. Той обаче предупреди, че “сътрудничеството с Европа не е празен чек” и че “по-добрите отношения на Турция с ЕС минават през по-добрите отношения с Гърция”.

На въпрос за подкрепата, която Гърция оказва и планира да окаже на Украйна, гръцкият премиер подчерта, че страната му от първия момент на руската инвазия е заела ясна позиция, основана на международното право и срещу всякакъв ревизионизъм. Той припомни, че на скорошната си среща с украинския президент Володимир Зеленски в Атина е потвърдил непоколебимата подкрепа на Гърция за Украйна и е обсъдил начини за разширяване и задълбочаване на гръцката помощ. Мицотакис не пожела да конкретизира каква допълнителна отбранителна помощ би могла да окаже Атина на Киев, но повтори, че тя в никой случай няма да засегне отбранителните способности на Гърция.