Европа

ЕС продължава да изпраща помощ на Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Големият горски пожар в Североизточна Гърция продължава да гори интензивно 12-ти пореден ден въпреки усилията на стотици пожарникари да го овладеят.

Огънят е обхванал огромни площи в района на Александруполис и Еврос с епицентър в гора близо до границата с Турция, която е труднодостъпна. Разпространението на пожара предизвика координирана реакция от страна на Европейския съюз.

 

Комисията координира усилията за оказване на помощ на различни фронтове от механизма за гражданска защита на ЕС на целия континент. Най-вече в района на Александруполис в Гърция сме изправени пред най-големия горски пожар, регистриран някога в Евросъюза. В този контекст мобилизирахме 12 самолета от нашия флот RescEU заедно с над 400 пожарникари и 60 пожарни коли.

Балаш Уйвари – говорител на ЕК

В Атина премиерът Кириакос Мицотакис председателства заседание на правителството, посветено на начините за бързо възстановяване на изгорелите гори в Еврос и Парнита. 21 са смъртните случаи, свързани с горските пожари в Гърция през изминалата седмица. Това е най-високото число, регистрирано в ЕС, откакто започнаха да регистрират бедствията през 2000 г.