Европа

В Гърция има подобрение, но остават няколко активни пожара

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

През нощта срещу неделя битката на пожарникарите с пламъците беше концентрирана в Еврос и Андрос. Според Националната противопожарна служба, основният фронт на пожара в Еврос е в района на Лептокария, огнище се е разгоряло и в Дадия. Продължава и пожарът, избухнал в събота сутринта, вероятно причинен от мълния, на остров Андрос. Усилията на пожарните екипи са насочени към фронта край село Витали, което е останало без ток. Съседното село Йидес, за което беше издадена заповед за евакуация, е изправено пред проблеми с водоснабдяването.

В Парнита през нощта също са горяли пожари, главно в югозападната част на планината.Ситуацията с пожара, избухнал по обяд в събота в недостъпна зона в Ларимна на Локридас Фиотида, се е подобрила, същото може да се каже за Беотия, където имаше малки огнища. Историческият манастир "Свети Лука", засегнат от пожари миналата седмица, остава временно затворен, но вече са одобрени средства и се очаква работата по отстраняването на щетите да започне бързо.

Противопожарните екипи остават в режим на обща готовност и в неделя, тъй като опасността от пожари в много райони на страната остава висока.

Министърът за гражданската защита Василис Кикилиас съобщи, че са арестувани 119 души за причиняване на пожари поради небрежност, а 27 души – за умишлени палежи, в периода от 1 май до 26 август.

През последните три дни четирима души са задържани за умишлен палеж в Авлонас, Каристос, Пахна и Лариса.