Европа

24-часова стачка на няколко национални синдиката парализира Гърция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Серия от протести и стачки са обявени за днес в Гърция, заради предложеното от правителството ново трудово законодателство, с което синдикалистите не са съгласни.

Училищата в страната ще бъдат затворен заради участието на служителите в средното образование в протеста срещу приемането на спорния законопроект.

Профсъюзът на държавните служители в Гърция обяви 24-часова стачка срещу внасянето на законопроект за труда, към която се присъединиха и Съюзът на лекарите в болниците в Атина и Пирея,

Работещите в гръцкото здравеопазване призовават „да се удължат договорите на 2000 здравни работници чрез Държавната служба по заетостта“.

В стачката се включват също Общогръцкият съюз на моряците от търговския флот, на механиците от търговския флот, на професионалните готвачи, а също така и авиодиспечерите и служителите на градския транспорт в Атина.

В изявлението на съюза на моряците се посочва, че новият законопроект „налага 13-часова работа на ден, 78 часа на седмица, премахва почивките на работното място и съкращава редица обезщетения.

В новия законопроект е включена европейската директива за прозрачни и предвидими условия на труд в Европейския съюз.