Политика

Димитър Найденов, ПП-ДБ: Нямаме право пред избирателите да откажем подкрепата на ГЕРБ и ДПС

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

"Инициативата да се гласува разрешаване на вноса на украинско зърно само един ден преди тази забрана да си отпадне по естествен път, сама по себе си носи потенциал за политически проблеми. Тази инициатива е на ГЕРБ и ДПС. Това говори за някакъв политически сценарий."

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от ПП-ДБ и кандидат за кмет на Бургас Димитър Найденов.

Тази политическа сглобка, както я наричат в общественото пространство, е доста сложна. В нея участват много политически субекти. Това беше условие въобще да се предложи правителство, което да бъде подкрепено от парламента.

Важните приоритети пред парламента са реформи на съдебната власт, съдебната реформа с конституционните промени и реформата на службите за сигурност. Там се изисква подкрепата на ДПС, защото те са дали такава заявка с подписите си.

Ролята на политическите формации в парламента, включително и на ДПС, е резултат от подкрепата, която са получили тези политически формации на избори. Ние работим върху приоритетите, които са важни за страната и които ние сме заявявали като наши приоритети в предизборната ни програма и обещанията, които сме давали на нашите избиратели. В случая, когато ние казваме, ще работим за реформа на службите и съдебна реформа, ние ще търсим мнозинство в парламента, което да е подкрепи. Ако си спомнете това, което ние поставихме като условие въобще да излъчим състав на кабинет и структура за гласуването на Народното събрание, само ако намерим политическа воля. Това, че ГЕРБ и ДПС излязоха и заявиха тази подкрепа, не ни дава на нас право пред нашите избиратели и пред всички български граждани да я откажем.

 

Ние сме принудили нашите политически опоненти ГЕРБ и ДПС да се съгласят, че тази реформа, за която ние говорим от 2013 г., която те последователно отхвърляха, в крайна сметка да признаят, че без нея не може.

Атанасов много последователно работи по реформата в сектор сигурност, по-точно службите. Той е един доста добър специалист и експерт в тази тема. Тази реформа е била обсъждана лично с Борисов и той е имал подкрепа. Тази подкрепа е била оттеглена през медиите и този акт на Атанасов да подаде оставка като председател на комисията е доста силен знак, че той от тази реформа няма просто да се откаже. И както виждате, на другия ден Борисов пък каза, че трябвало да се направи тази реформа, но не бил сега моментът. Ще помолим Атанасов да се върне начело.

Вижте цялото интервю във видеото.