Икономика

Бивш агроминистър: Преработвателите са купували по-скъп слънчоглед от Украйна, но не са давали същите цени за българския

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

"Бяха казани куп безсмислени и обидни думи на ангро и погрешни тези. Меморандумът е това, което искаха земеделците, но не изцяло. Ще видим как ще го изпълнят."

Това каза пред Euronews Bulgaria бившият служебен министър на земеделието и настоящ съветник на президента по селското стопанство Явор Гечев.

В него е постигнато съгласие да се забрани вносът на украинско зърно до изчерпване на българското. Да видим сега дали ще бъде отменено решението на Народното събрание или няма.

С този меморандум не могат да се задължат производителите да си продадат слънчогледа. Ние произвеждаме по-малко слънчоглед, отколкото потребяваме. Оказва се, че с над 200 лв. на тон украинският слънчоглед е по-скъп от българския. Оказва се, че преработвателите са купували по-скъп слънчоглед от Украйна, но не са давали същите цени за българския. Миналия път когато се стигна до забраните ясно казах на земеделците да не чакат по-високи цени. Въпросът е да го продадат, защото самият слънчоглед не може да се съхранява твърде дълго. Проблемите ще продължат. Никой няма нищо против Украйна, но там е подписано споразумение, че те трябва да изравняват критериите, по които се произвежда. Но те са във война и най-вероятно още 10 г. няма да покрият изискванията.

Правителството изтърва да постави въпроса за субсидиите, които у нас са по-ниски, отколкото в западните държави.

Има около 100 земеделци, които са значително разраснали се, въпросът е какво правим с другите 70 000. 1.6 млрд. лв. са всичките субсидии на година, от които 10% са за малките производители, 15% са обвързана подкрепа - 2% са за протеинови култури, другото са за плодовете и зеленчуците. Всички български правителства са искали от Европа увеличаване на този процент и това винаги е било отказвано. Така че в цялата работа има повече популизъм.

Говори се за коопериране и аз наистина искам да го видя, но за това се изисква законодателство и много тежки реформи. Последното нещо в това са субсидиите.

Храните няма да поевтинеят от отварянето на вноса от Украйна. Пазарът е световен и отворен, но по отношение на продажбите, не и по отношение на това, което се дава преди това. Субсидиите изкривяват пазара, но при нас по-малко, а в някои западни държави повече.

Приветствам помощта за Украйна, но приветствам и защитата на българския интерес. Мисля, че сега е моментът да се изпрати искането до Европейската комисия за изравняване на субсидиите.

Протестът беше за политики, а не за политика.

Вижте цялото интервю във видеото.