Политика

Асен Василев върна неизпълнения мандат на президента

От Euronews България Euronews България

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев върна празна папка на президента Румен Радев, обявявайки че не са успели да съберат необходимата подкрепа за съставяне на правителство.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление“, заяви от своя страна държавният глава.

Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудна българите ще го постигнем.

Румен Радев, президент на Република България

„Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения“, каза още Радев.

Президентът обяви, че дълбоко вярва в постигането на резултати отстрана на институциите, при условие, че осъзнатият национален интерес се поставя на на първо място.

Държавният глава призова правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства.

През следващата седмица президентът ще обяви кога ще връчи мандат и на втората по численост парламентарно представена група, като отново изрази своето очакване това време да бъде оползотворено от правителството и парламента.