Свят

Байдън настоява Конгресът да отпусне още $24 млрд. заради Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Белият дом призова Конгреса на САЩ да одобри допълнителна помощ за Украйна в размер на милиарди долари, тъй като нейната контраофанзива срещу руските сили продължава, докато времето застудява и условията се усложняват.

Президентът на САЩ Джо Байдън очаква с нетърпение да получи информация относно перспективата на бойното поле от украинския президент Володимир Зеленски, когато двамата се срещнат в Белия дом днес, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Срещата с президента Зеленски се провежда в много критичен момент, тъй като Русия протяга ръка към страни като Северна Корея за боеприпаси и муниции. В същото време не спира да се опитва да получи безпилотни самолети от Иран и продължава въздушните нападения срещу жилищни сгради, болници и енергийна инфраструктура. Ще продължим да бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Президентът Джо Байдън настоява Конгресът да предостави допълнителни 24 милиарда долара за Украйна и други международни нужди на фона на продължаващата руска инвазия. Очаква се пакетът от оръжейни помощи да включва втория транш от касетъчни боеприпаси, изстрелвани от 155-милиметрова гаубици. Най-веротяно около срещата на Байдън със Зеленски да бъдат обявени и други нови оръжия за Украйна.

Кърби и добави, че разходите ще бъдат "прекомерно по-високи", ако на руския президент Владимир Путин се позволи да поеме контрола над Украйна и да стигне до границата на НАТО.

"Ако смятате, че разходите за подкрепа на Украйна са висока сега, помислете колко прекомерно по-високи ще бъдат те, ако просто се оттеглим и му позволим да завземе Украйна", заяви говорителят.

Украинският президент ще се срещне с Байдън в Овалния кабинет. Това ще бъде шестата им среща и третото посещение на Зеленски в Белия дом. По-късно ще отиде на Капитолийския хълм, за да се срещне с лидерите на Конгреса, и ще проведе среща с министъра на отбраната Лойд Остин в Пентагона.