Свят

Зеленски настоя Русия да загуби правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент настоя Русия да загуби правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН. Володимир Зеленски седна на една маса с руския посланик в ООН и заяви, че от Москва са "окупирали" един от най-важните органи на хуманитарната организация. В речта си пред лидерите Зеленски коментира и че по-голямата част от света е на страната на Украйна.

Генералният секретар на ООН отново осъди руската инвазия и подчерта, че тя нарушава Хартата на организацията. Володимир Зеленски се включи в заседание на органа преди срещата с американския си колега Джо Байдън в Белия дом. 

 

Искам да представя конкретни подробности въз основа на формулата за мир. По-специално, става дума за точка пет, която е свързана с прилагането на Хартата на ООН и възстановяването на териториалната цялост на Украйна. Всички по света могат да видят кое прави ООН неспособна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Участието на украинския президент в заседанието предизвика недоволство в делегацията на Москва. Посланикът на Русия в ООН оспори присъствието на Зеленски и настоя лидерите да се придържат към протокола. 

Албанският премиер, който беше председател на сесията, му отговори:

 

Трябва да кажа, че точно от вас цялата лекция за нарушаване на правилата на тази сграда е доста впечатляваща. Понеже много пъти повторихте, че нарушението е свързано с речта на президента Зеленски пред членовете на Съвета, има едно решение, стига да сте съгласни - спирате войната и президентът Зеленски няма да говори.

Еди Рама, министър-председател на Албания

В разговорите участва и американският държавен секретар, който обвини Русия, че ежедневно извършва военни престъпления. Едва след като Зеленски си тръгна, руският външен министър Сергей Лавров се включи в разговорите и защити правото на вето на страната си. 

 

Искам да напомня на уважаемия държавен секретар, че президентът Зеленски подписа указ, който забранява преговорите с правителството на Путин. Ако Съединените щати са толкова заинтересовани, не мисля, че ще е трудно да дадат команда указът на Зеленски да се отмени.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Русия е една от 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност и като такава, има право да налага вето на взетите решения. Така след началото на войната от Москва блокираха резолюциите на Съвета по темата.