Общество

Румъния разследва експлозия на товарен кораб в Черно море

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Румъния разследва експлозия на плавателен съд във водите ѝ в Черно море. Става дума за товарен кораб, натоварен с цимент, който идва от Африка и отива в Украйна. Дължината му е 100 метра, а ширината - 14 метра.

Инцидентът е станал малко преди 7:00 ч. сутринта местно време. В този момент според румънския премиер плавателният съд е бил далеч от брега. Военноморските сили са изпратили кораб и водолази на място. 12-те членове на екипажа са били евакуирани и откарани до пристанището в Сулина, след като подали сигнал за бедствие.

„Засега причините за експлозията не са известни. Пристанищната администрация на Тулча е започнала разследване за установяване на причините за инцидента. Ако експлозията се е дължала на мина, това трябва да установи Министерството на отбраната“, заяви Дан Ичим, главният капитан на Пристанищната администрация на Тулча.

В операцията по спасяването на екипажа на търговския кораб са участвали служители на бреговата охрана и на румънската Агенция за спасяване на човешкия живот в морето.

След като чуват взрив, от екипажа на борда обличат спасителни жилетки. Румънските власти пристигат на място и транспортират бедстващите до пристанището в Сулина. Един от тях е леко ранен, а други няколко са получили паник атаки.

Лицата са транспортирани до пристанището в Сулина и предадени на Бърза помощ. Няма опасност за живота им. Операцията беше доста сложна.

Дорина Коцу, говорител на властите за извънредни ситуации

Корабът е пуснал котва на около 12 км от Сулина, в румънските териториални води. Хора от екипажа са казали на властите, че взривът избухнал около двигателя на кораба. Засега от Букурещ казват, че няма индикации да е бил ударен от мина.

За да премахне всякакви подозрения, румънската армия изпрати в морето миночистач, който да огледа района, където е станал взривът.

Чакаме оглед на корпуса, за да кажем дали взривът е отвътре, или отвън.

Димитраче Козмин Лорентиу, ръководител на румънските военноморски власти

Румънската армия анализира периметъра, в който е станала експлозията.

„Разгръщаме много сили от Министерството на отбраната с помощта на Министерството на транспорта. Скоро истината ще излезе наяве“, заяви министър-председателят на Румъния Марсел Чолаку.

„Корабът е много стар, което може да се отрази на стабилността му“, коментира Адриан Михалчу от Международната федерация на товарните превозвачи.

Разследващите допускат, че взривът може да е станал и заради неправилна работа на борда на кораба.