Европа

Киев съобщи, че части от руски дронове са се разбили в Румъния. Букурещ отрече

От Euronews България Euronews България
Dronove Romania Ukraine Euronews Romania Copyright: Euronews Romania

Руски дронове са паднали и са се детонирали на територията на Румъния по време на снощната атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав - това заяви говорителят на украинското външно министерство.

В свое изявление, публикувано във "Фейсбук", Олег Николенко посочва, че това е поредното потвърждение, че „руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително държавите-членки на НАТО“ и призовава западните партньори да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.


„По информация на Държавната гранична служба на Украйна тази вечер при масова атака на Русия в района на пристанище Измаил руски "Щахеди" паднаха и детонираха на територията на Румъния“, написа Николенко. 

Букурещ обаче отрича фрагменти от руски дронове да са се разбили на румънска територия. В прессъобщение на румънското министерство на отбраната се казва, че властите са наблюдавали в реално време ситуацията, породена от руските атаки, извършени с дронове, но в нито един момент те не са генерирали преки военни заплахи за националната територия или териториалните води на Румъния.

„Министерството на националната отбрана категорично отрича информацията в публичното пространство за т. нар. ситуация, възникнала през нощта на 3 срещу 4 септември, при която се твърди, че руски дронове са паднали на националната територия на Румъния. Министерството на националната отбрана е предприело засилени мерки за бдителност в националното земно, морско и въздушно пространство и допринася за укрепването на позицията за отбрана и възпиране на източния фланг, съгласно националните и съюзнически планове“, посочват от военното министерство.

Оттам подчертават, че атаките на Русия срещу цивилни цели и инфраструктура в Украйна са неоправдани и са в дълбоко противоречие с нормите на международното хуманитарно право.